A fogyasztói főelosztó tábla, vagyis a biztosítótábla a mérőórától érkező fővezetékhez csatlakozik, és az elektromosságot ebből az elosztóból vezetjük tovább a fogyasztókhoz.

 

Ez a kis doboz az elektromos rendszer legfontosabb eleme, mely időnként karbantartást, ellenőrzést igényel. Ennek ellenére még sok lakásban a mára teljesen elavult és egy vonatkozó szabványnak sem megfelelő olvadóbiztosítékos védelem található meg, aminek a cseréje már évekkel, évtizedekkel ezelőtt aktuális lett volna.

A modern kismegszakítók az olvadóbiztosítók helyét vették át, de fontos tudni, hogy ezek az eszközök is idővel elveszítik a szavatossági idejüket, meghibásodhatnak. Jobb esetben ok nélkül leoldanak, rosszabb esetben viszont nem áramtalanítják a meghibásodott, zárlatos vagy túlterhelt áramkört, ami fokozottan tűzveszélyes.

A kismegszakítókat érdemes 5-7 évente kicserélni, így egy minimális kiadással megelőzhetőek az elektromos hibákból adódó tűzesetek!

A biztosítótábla cseréjének esztétikai okai is lehetnek: az elöregedett, megsárgult műanyag (vagy csúnyára festett fém) doboz az előszoba legcsúnyább eleme szokott lenni. Ezt egy modern, ízléses megjelenésű dobozra tudjuk cserélni, ami ráadásul biztonságot is hoz a lakásba!

Biztosítótábla cserére szükség lehet a lakás áramköreinek bővítésekor is. Előfordul, hogy egy új áramkör kismegszakítója és a már kötelezően beépítendő áram-védőkapcsoló nem férnek el a régi dobozban a többi kismegszakító mellett.

Az elosztótábla cseréje is a tervezéssel kezdődik. A meglévő és esetleg újonnan kiépítendő áramkörök száma alapján meghatározzuk, hogy mekkora dobozra lesz szükségünk. Megállapítjuk azt is, hogy az új dobozba kerülő kismegszakítók hány Amper áram fölött oldjanak ki, és igény esetén a régi, falra szerelt csengőt is ki tudjuk cserélni új, elosztóba szerelhető készülékre. A kismegszakítók mellé minden esetben telepítünk áram-védőkapcsolót is, ami hibaáram esetén áramtalanítja az egész lakást, így védi meg a halálos mértékű áramütéstől a lakókat.

 

Új, modern és biztonságos kismegszakítók egy esztétikus dobozban.

Új, modern és biztonságos kismegszakítók egy esztétikus dobozban.