Villamos rendszer kiépítése új építésű házban

 

Egy újonnan épült ingatlan elektromos hálózatának megtervezése és kivitelezése minden villanyszerelőnek a legkreatívabb munkát jelenti.

Ilyenkor nincsenek támpontok a szerelvények elhelyezkedését illetően - a felújításra kerülő hálózatokkal szemben -, és minimális kompromisszumot sem kell kötni a vezetékek nyomvonalának kialakításakor, hiszen a falakban hornyok sincsenek.

Az új hálózat kialakításának első lépése az ingatlan összes helyiségének - pincétől a padlásig és kertig - bejárása közösen a megrendelővel, aki az igényeket (dugaljak és kapcsolók elhelyezkedése, berendezések és gépek helye) elmondja. Ezeket figyelmesen lejegyzeteljük, és a falakra jelöléseket rajzolunk. Eddigi tapasztalataink alapján tanácsokat is adunk, hogy nehogy valami kimaradjon: csengő, kaputelefon, elektromos- és fém berendezések külön földelése (EPH), gyengeáramú rendszerek kábelei, kerti világítás dugaljakkal, satöbbi.

Ezt követően pontos méreteket veszünk a tervezéshez, és elkészítjük a részletes költségvetést. Ha minden rendben, és az esetleges módosításokon is túl vagyunk, kezdődhet a látványosabb munka.

Az elektromos hálózat kialakításakor elsődleges szempont a biztonság. Kizárólag megbízható forrásból származó, új, minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Az összes vonatkozó szabványt betartjuk, és nem törekszünk a legolcsóbb, leggyorsabb megoldásokra. A tervek alapján telepítjük a vezetékek falba süllyesztett védőcsöveit, kialakítjuk a kötések és szerelvények helyét, továbbá elkészítjük a szükséges kiállásokat. Ha minden nyomvonal elkészült, behúzzuk a szükséges számú vezetéket a csövekbe, és jöhetnek a festők, burkolók, gipszkartonosok, csőszerelők és a többiek.

Az egyik utolsó feladat ismét a miénk: felszereljük a kismegszakítókat, a szerelvényeket, lámpákat. Bekötjük az elektromos gépeket, és tüzetesen kipróbálunk mindent.

A munkavégzés előtt a megrendelővel kivitelezői szerződést kötünk. Munkánkról minden esetben jegyzőkönyvet készítünk, melyet a végszámlával együtt átadunk a megrendelőnek.

 

Téglafalba süllyesztett védőcsövek és kötődobozok.

Téglafalba süllyesztett védőcsövek és kötődobozok.