Takarékossági tanácsok


A háztartásokban és irodákban rengetek villamosenergia megspórolható lenne, ha egy kicsit átgondolnánk, hogy melyik elektromos eszközünk mennyi áramot fogyaszt, és mire. A következőkben néhány olyan tanács olvasható, melyek átgondolásával otthon és a munkahelyen is körültekintőbben lehet a fogyasztók működését ellenőrizni.


Az első és legkézenfekvőbb lehetőség a spórolásra a világítással való takarékoskodás. A legtöbben a villamos energiával maximum úgy takarékoskodnak, hogy a lámpákat már-már betegesen lekapcsolják mindenhol, amivel nagyon hamar az őrületbe tudják kergetni a velük egy háztartásban élőket. A világítás természetesen fölöslegesen fogyasztja az elektromos energiát akkor, amikor nincs ott senki - de a sötét szobában ücsörgés már a ló túloldalát jelenti. A mozgásérzékelős világítás bekapcsolt állapotának idejét viszont érdemes optimalizálni, ahogy azt a minimális természetes fényerősséget is, melynél már be kell kapcsolnia. Az elromlott hagyományos izzók és kompakt fénycsövek helyére mindenképpen szükséges a sokkal kisebb fogyasztású LED lámpákat vásárolni. Érdemes ezekből kerülni az olcsóbb, ismeretlen márkájú termékeket, mert a vártnál jóval hamarabb el szoktak romlani, amivel nagyon megdrágítják a világítás költségeit. Válasszunk a Tungsram, Philips vagy G.E. márkák kínálatából LED fényforrást, ezekkel biztosan nem nyúlunk mellé!

Érdemes átgondolni, hogy az elektromos készülékeinket nem használjuk-e tovább annál, mint ami szükséges? A mosógép a kevésbé szennyezett ruhákat alacsonyabb hőfokon, rövidebb programon és alacsonyabb centrifugálási fordulatszámon is tökéletesen tisztára mossa. A mikró a teavizet és az ebédet lehet, hogy picit hamarabb is ideális hőfokúra melegíti, mint az a pár perc, amit megszoktunk alapbeállításnak. Biztosan szükséges a klímát (fűtést) annyira beállítani, mint amire szoktuk? 1-2 °C különbség óriási energiaspórolást jelenthet! A hűtőszekrényben és mélyhűtőben nincsen túl hideg? Nincs lerakódott jég benne, ami a hatásfokát csökkenti? A tévét biztosan rá kell kötni a házimozi erősítőre akkor, amikor csak a híreket nézzük? Lehet, hogy gyakran elég lenne a TV beépített hangszórója is. Járjuk körbe a lakást, és gondolkodjunk el azon, hogy a dugaljakba és hosszabbítókba csatlakoztatott gépeinkkel hogyan tudnánk spórolni. Ezek az apró módosításai a napi rutinunknak a villanyszámlán biztosan jelentkezni fog!

Készenléti (standby) mód - amikor csak egy pici, színes LED világít a készüléken, vagy épp kiírja a pontos időt, de nem használjuk. Ez a villanyszámlánkon akár 10-15 százalékot is jelenthet! A számítógép, laptop, nyomtató, televízió, kisrádió, Hi-Fi torony, házimozi erősítő, CD/DVD lejátszó, mikrohullámú sütő, villanysütő, elektromos főzőlap, ... a lista szinte a végtelenségig sorolható. Ez a sok pici LED lámpa, és a készülékekben így is működő elektronika mind-mind hozzájárulnak a hónap végén kiállított magasabb összegű villanyszámlához. Amit nem használunk, húzzuk ki a dugaljból. Használjunk kapcsolós hosszabbítót, amivel a nappaliban működő összes szórakoztató készülékünket egyszerre tudjuk áramtalanítani. Ugyanez érvényes az íróasztalnál a számítógépre, nyomtatóra, és szinte minden gépre. Húzzuk ki a mikrót is a konyhában, és a különböző készülékeink tápegységeit, töltőit, telefontöltőket se hagyjuk bedugva, amikor nem használjuk őket. Igaz, csak minimális, de mérhető áramfelvétele van a használaton kívüli, de bedugva maradt telefontöltőnek is!

Óvjuk a környezetünket, és takarékoskodjunk az elektromos energiával is! Ha nem pazaroljuk, és még spórolunk is a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, akkor az a saját pénztárcánkra is, és a Földre nézve is előnyökkel jár!

 

Ideális választás lehet egy jó minőségű kapcsolós hosszabbító, amivel a házimozi rendszer, mikrosütő, vagy a számítógép és perifériái könnyedén áramtalaníthatóak.

Ideális választás lehet egy jó minőségű kapcsolós hosszabbító, amivel a házimozi rendszer, mikrosütő, vagy a számítógép és perifériái könnyedén áramtalaníthatóak.