Fontos tudnivaló, hogy az elektromos főzőlapokat és sütőket csak villanyszerelő szakember kötheti az elektromos hálózatra! A készülékre a gyártó csak akkor vállal garanciát, ha a garancialapon a bekötést végző villanyszerelő pecsétje is megtalálható. Ezen kívül a villanytűzhely és sütő a legtöbb lakás legnagyobb fogyasztója, és emiatt sok olyan műszaki feltételnek kell teljesülnie, amit más otthoni fogyasztó nem követel meg.

Egy új ház elektromos rendszerének kiépítésekor, vagy egy ingatlan teljes felújításakor a konyha elektromos áramköreit már úgy tervezzük, hogy alkalmas legyen a sütő és a tűzhely táplálására. Viszont egy főzőlap cseréje vagy beépítése a már elkészült lakásban elég sok munkával, átalakítással járhat. Lássuk, mire kell számítani, ha a gáztűzhely helyére egy elektromos főzőlapot szeretnénk tenni:

- Ellenőriznünk kell, hogy az új készüléknek mekkora az áramfelvétele, és ez az "Amperszám" rendelkezésre áll-e az E-on mérőórája melletti kismegszakító alapján. Ha kevés, akkor kérni kell a teljesítmény bővítését, és szükség esetén az egy fázis helyett a három fázis bevezetését. A teljesítmény bővítéséhez szükség lehet a mérőhely szabványosítására is, melynek a költsége 100.000 Forint körül van. Továbbá 32 Amper felett az áramszolgáltatónak hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetnünk, ami egyszeri 3600 Forint + ÁFA Amperenként. A megnövekedett teljesítmény miatt szükséges lehet a lakás betápláló vezetékének cseréje is, mely a villanyórát köti össze a kismegszakítókat tartalmazó biztosítótáblával.

- Ellenőriznünk kell a biztosítótáblát, melyben kell lennie egy áramvédő kapcsolónak. A sütőnek és tűzhelynek külön kialakított áramköröket pedig kétpólusú, három fázis esetén négypólusú kismegszakítókkal kell biztosítani. Ezek az eszközök az elosztótáblán 4 modulnyi helyet foglalnak, ami miatt szükség lehet a jelenlegi elosztódoboz cseréjére is. További feltétel, hogy a lakásban legyen kiépített védőföld hálózat is, ami nélkül a sütőt és tűzhelyet bekötni tilos és életveszélyes!

- Ellenőriznünk kell az új konyhai készülékeink áramköreit alkotó kábeleknek, vezetékeknek a keresztmetszetét. Hogyha új áramkör kialakítására van szükség, akkor kábelcsatornában (igény esetén a falba vésve) a konyhába kell vezetni a vezetékeket. Hogyha a jelenlegi vezetékek túl vékonyak, akkor ki kell cserélni őket. Egy fázis esetén a réz vezetékeknek általában 3x 4 mm2 keresztmetszetűnek, három fázis esetén 5x 2,5 mm2 keresztmetszetűnek kell lennie. Ez az érték az elosztó és konyha közötti nagyobb távolság esetén növekedhet. A konyhában ki kell alakítani a megfelelő csatlakozási pontot, és már jöhet is az új főzőlap!

A fenti lépések elhagyásával az elektromos hálózatot könnyen túl lehet terhelni, ami egy elöregedett elektromos hálózat falban lévő kötéseit végzetesen túl tudja terhelni, és akár lakástüzet is tud okozni. Szemrevételezéssel a villanyszerelő gyorsan és könnyedén meg tudja állapítani, hogy mely feltételek nincsenek meg, és tanácsot is tud adni, akár még az új készülék megvásárlása előtt.

A sütőt és főzőlapot a legritkább esetben látják el dugvillával. Ilyen ábrákkal jelölik a bekötési pontokat.
Az elektromos főzőlapot a legritkább esetben látják el dugvillával.
Ilyen ábrákkal jelölik a bekötési pontokat.