A LED világítás jelenleg a legmodernebb, legtakarékosabb és legkevésbé környezetkárosító módja a világításnak, mely tökéletes alternatívája az összes eddigi világítótestnek az izzótól kezdve, a fénycsöveken át a kompakt fénycsövekig. Az új technológiának azonban van néhány fontos új tulajdonsága, amiről nem árt tudni.

A Lumen az új Watt!
A LED technológia hónapról hónapra fejlődik, aminek köszönhetően egyre kevesebb energiával egyre több fényt képesek előállítani a lámpáink. Ebből adódik, hogy a hagyományos izzóknál és fénycsöveknél megszokott "wattszám" már nem alkalmas többé a megfelelő LED lámpa kiválasztására. Helyette új mennyiséget kell figyelnünk a kis színes dobozokon, ami a fényáram, melynek mértékegysége a Lumen [lm]! A hagyományos izzók 1 Watt teljesítményből körülbelül 13 Lumen fényáramot voltak képesek létrehozni, ebből ki tudjuk számolni, hogy egy izzó helyére hány Lumenes LED lámpát kell vennünk.

Példák:
25 Wattos izzó X 13 Lumen = 325 Lumenes LED lámpa
40 Wattos izzó X 13 Lumen = 520 Lumenes LED lámpa
60 Wattos izzó X 13 Lumen = 780 Lumenes LED lámpa
100 Wattos izzó X 13 Lumen = 1300 Lumenes LED lámpa

Fontos adat a színhőmérséklet is, mértékegysége a Kelvin (k)!
A színhőmérséklet jelzi, hogy a LED lámpánk a hideg kékes színű fényt, vagy a meleg sárgás színű fényt fogja-e kiadni magából. Lakótérbe semmiképpen nem javaslom a semleges és hideg fényű lámpa választását, mert rideg, zavaró lesz a végeredmény. Folyosókra, garázsba, műhelybe érdemes a semleges, fehér lámpát választani, a lakásba viszont mindenképpen a meleg vagy extra meleg fényű lámpát használjuk!

A hagyományos izzók 2700 Kelvin színhőmérsékletű fényt adtak, ezért érdemes a boltban ilyen, de maximum 3300 k-es lámpát kérni. Az extra meleg fényt a 2200 k-es lámpa állítja elő.

Üzemidő jelzése a csomagoláson:
A gyártók a LED lámpák dobozán fel szokták tüntetni az üzemidőt, ami egyre hosszabb, 15000 - 20000 - vagy több óra is lehet. Ez az érték azonban nem azt jelenti, hogy ennyi ideig világít a lámpánk, majd egyszer csak elalszik. A LED lámpa fénye szépen lassan egyre alacsonyabb lesz, és a tesztek alapján a jelzett idő elteltével az eredetileg megjelölt fényáramnak már csak a 70-80%-át adja le - ekkor lehet a lámpára mondani, hogy elhasználódott. Gyakori meghibásodás a lámpában található pici tápegység elromlása, mely sajnos nem javítható.

Fogyasztás:
A LED lámpák elektromos fogyasztása nagyságrendekkel kisebb a hagyományos izzókhoz képest. Lássuk, hogy ez mit jelent Forintban kifejezve.
Egy 470 lumenes LED lámpa fogyasztása 5 watt. A 470 lumen fényáramot (470/13) egy 36 wattos hagyományos izzóval tudjuk elérni. Az izzó (36/5) 7,2x többet fogyaszt, mint a LED lámpa. Hogyha a példában szereplő lámpa egy folyosót világít meg, ami naponta 10 órát világít, akkor 1 év alatt összesen 18,25 kWh áramot fogyaszt, ami évente 730 Forintba kerül. Ugyanez izzóval 131,4 kWh villamos fogyasztást jelent, aminek az ára 5256 Forint. A LED lámpánk ára 800 Forint körül van, ami akár 4 évig is működhet.

Hogyan lehet megvásárolni?
A LED világítás beszerzése alapvetően négy csoportra osztható. Fontos, hogy az olcsó termékeket érdemes elkerülni, mert a LED diódák, vagy az őket meghajtó beépített, pici tápegységek gyakrabban el szoktak romlani az alacsony árfekvésű LED lámpákban - legyen szó foglalatba tekerhető lámpáról, vagy bármilyen LED-es termékről.

A szaküzletekben és nagyobb boltokban elérhető szinte az összes izzó foglalatába helyezhető LED lámpa, az E14 és E27 foglalatól egészen a speciális kialakítású lámpákig.

Kaphatóak továbbá időjárásálló fényvető reflektorok, melyeket akár kültérre is felszerelhetünk.

Megjelentek a piacon a valóban nagyon szép lámpatestek, melyekben a LED diódákat nem lehet cserélni, és akár csak 1 ilyen alkatrész meghibásodása esetén az egész lámpát ki lehet dobni, jobb esetben garanciálisan cserélni. Érdemes az ilyen lámpák választásakor a picit drágább, minőségi termékeket választani!

Nagyon látványos világítási mód a LED szalag. Kínából konténer számra érkeznek a silány termékek, ami miatt ennek a vásárlásakor is körültekintően kell eljárni! A LED szalagok külön tápegységről működnek, és a rögzítésükhöz nem elegendő a gyári öntapadós ragasztó - szükséges hozzájuk a hőelvezető alumínium tartóprofil felszerelése is!

LED fénycső a hagyományos fénycső helyére.
Már kaphatóak cső formájú LED lámpák is, melyeket a hagyományos fénycsövek armatúrájába lehet tenni, de fontos tudni, hogy átalakítás nélkül 1-2 napon belül tönkremennek az új csövek! A fénycsövet meghajtó elektronikát minden esetben el kell távolítani az új technológiára való átállás előtt! Ezt a műveletet villanyszerelőre kell bízni!

Előnyök és hátrányok:
Nem dimmelhetőek, azaz a fényerő-szabályzós kapcsolóval nem lehet állítani a fényerejüket. A jelzőfényes kapcsolókkal működtetett LED lámpák gyakran halványan világítanak a jelzőfény miatt. A hibásan bekötött kapcsoló miatt is halványan világítanak kikapcsolt állapotban. Nem vibrálnak, mint a neoncsövek vagy kompakt fénycsövek, egyenletesen világítanak. Sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek, jóval kevesebb energiára van szükségük. Akár 25x tovább működnek, mint az izzók, így környezetkímélőbbek a kevesebb hulladék miatt.

Gondoljon ön is a környezetünk védelmére! Ahogy a használt elemeket is, úgy a kiégett izzókat, fénycsöveket és LED lámpákat is az erre kialakított gyűjtőkonténerekbe dobja, ne a kommunális hulladék közé!

 

LED lámpák
Különböző színhőmérsékletű LED lámpák egy csillárban.
Magasabb Kelvin szám = kékebb fény.