A biztosítótábla (nevezzük még kismegszakítótáblának, elosztódoboznak, ...) az otthoni elektromos rendszerünknek az az eleme, amivel a lakásban található áramköröket külön-külön áramtalanítani tudjuk.

A lakáson belül külön áramkörök vannak kiépítve a szobák világításának, a dugaljaknak, a konyhai eszközöknek, a vízmelegítőnek, ... Minél több áramkör van kiépítve, annál könnyebben lehet egy hibát beazonosítani, és probléma esetén csak egy kis részén lesz a háznak áramszünet. Továbbá az áramkörök így nem fognak túlterhelt állapotba kerülni, a kötések nem fognak túlmelegedni, és az elektromos rendszer biztonságos marad.

Lássuk, mit találunk egy háztartás biztosítótáblájában:

- Kismegszakítók
(nevezzük még: automata, kis automata, vonalvédő kapcsoló, biztosíték, biztosító, vezetékvédő kapcsoló, túláramvédő)

Ebből az eszközből annyi található a dobozban, ahány áramkör működik az ingatlanban. Célja, hogy a túlterheléssel és zárlattal szemben védje a hálózatot. Ha a vezetékeken a megengedett maximális áramnál több folyna, az a vezetékeket felhevítené, és az elolvadó szigetelésük akár tüzet is okozhatnának. Hogyha egy hosszabbítóba olyan sok eszközt csatlakoztatunk, hogy az összes áramfelvétel a kismegszakító névleges áramát meghaladja, akkor az automatikusan lekapcsolja a védett áramkört az elektromos hálózatról. A kismegszakítókkal a különböző áramköröket kézzel is le tudjuk kapcsolni, és ugyanígy vissza is tudjuk kapcsolni. A kismegszakító kapcsolónyelvét kitámasztani értelmetlen, ugyanis szükség esetén az áramkört így is bontani fogja.

- Áram-védőkapcsoló
(nevezzük még: Fi-relé, életvédelmi relé, ÁVK)

Az áram-védőkapcsoló a legmodernebb eszköze az érintésvédelemnek. Feladata, hogy elfolyó hibaáram esetén áramtalanítsa az általa védett áramköröket. A Fi-relé érzékeli, hogyha a föld felé elfolyik az áram egy hibás készülék miatt, vagy éppen egy áram alatt lévő rész érintése esetén. Hogyha ez az elfolyó áram a névleges hibaáram mértékét meghaladja, akkor a Fi-relé megszólal, és 0,2 másodpercen belül áramtalanítja az általa figyelt áramköröket. Új hálózat kiépítésekor vagy felújításkor az ÁVK telepítése már kötelező!

Az áram-védőkapcsolókon található egy teszt gomb is, melyet megnyomva a készülék leteszteli önmagát. Ezt a gombot havonta egy alkalommal célszerű megnyomni. A teszt akkor sikeres, hogyha a Fi-relé leold, és a lakásban elmegy az áram. Minden más esetben villanyszerelőt kell hívni!

- Csengő
A modern csengők már olyan kicsik, hogy az elosztó dobozban könnyedén el lehet őket rejteni. Nincs szükség egy második eszköz felszerelésére az elosztó mellé.


- Világítási rendszer elemei
Az elosztódoboz belső sínjére szerelhetőek a világítást irányító készülékek is, mint például az impulzus relé vagy a lépcsőházi automata. Ezekről a "Világítás kapcsolás módjai" menüben van szó.

- Túlfeszültség-levezető
Egy villámcsapás vagy műszaki hiba esetén az elektromos hálózatunkon a megengedettnél jóval nagyobb feszültség is létrejöhet. Ez a túlfeszültség a mértékétől és fennállási idejétől függően a hálózatra csatlakoztatott készülékeinkben meghibásodást okozhat. Az elosztódobozba telepített túlfeszültség-levezető az ilyen túlfeszültséget elvezeti a védőföld-hálózaton keresztül, ezzel megóvja a készülékeinket.

- Okos eszközök és vezérlések
A kismegszakítók mellé kerülhetnek a különböző készülékek az okos otthon rendszerekhez, továbbá PLC vezérlők, időkapcsolók, mágneskapcsolók, kapcsolóórák, GSM kapcsolók, leválasztó kapcsolók, nyomógombok, visszajelző lámpák, dugaljak, alkonykapcsolók, ...


FI-relé, kismegszakító, csengő

Fi-relé, kismegszakító, csengő