A panelházak elektromos hálózatai félelmetes állapotban vannak, ami miatt a lakások életveszélyesek és szinte élhetetlenek.

A villamos rendszerek műszaki állapota gyalázatos. Az alumínium vezetékek nem bírják a terhelést, a lazán összesodort kötések izzásig hevülnek, a 3-5 áramkör az összes fogyasztónak nem elég, a földelés pedig teljesen hiányzik ezekből az épületekből. A minimális számú dugalj kényelmetlen helyekre került, emiatt mindenhol hosszabbítók kígyóznak a falak mellett, bútorok mögött, szőnyegek alatt. A televízió és internet kábel is gyakran ezekre a bútorok mögé rejtett hosszabbítókra van fektetve, ami ugyancsak aggasztó. Megszokott látvány ezekben a lakásokban a szétégett dugalj, a 30 évnél öregebb biztosítótábla, és a porcelán foglalatos olvadóbiztosíték. A problémát súlyosbítja az évek alatt összegyűlt toldozgatás és javítgatás okozta káosz, ami igencsak jellemző ezekre a rendszerekre. A legtöbb lakó nincs tisztában a veszélyforrással, amit ezek az elavult villanyhálózatok rejtenek.

Ezeknek a lakásoknak a teljes és szakszerű hálózatfelújítás nyújtja az egyedüli elfogadható megoldást!

Fontos tudni, hogy a panelházak falait vésni szigorúan tilos! Ilyen munkák alkalmával megjelenhet a rendőrség és az igazságügyi szakértő, akik a lakás tulajdonosát kötelezhetik a statikus szakvéleményének beszerzésére, és akár az eredeti állapot visszaállítására is! Panellakásokban még statikusi és építésügyi hatósági engedéllyel sem végzünk falvésési munkákat, az áramköröket kizárólag a gyári hornyokban és falon kívüli kábelcsatornákban helyezzük el.

A felújítást minden esetben az átgondolt tervezéssel kezdjük. A fogyasztókra és háztartási gépekre szabva megtervezzük az új áramköröket. Kijelöljük az új dugaljak helyét, ami különösen a konyhában és a szórakoztató elektronika mögötti falon szükséges. Az új rendszer már földelt hálózat lesz, és az életvédelmi relé is beépítésre fog kerülni. A világítás kapcsolóit is optimalizálhatjuk - a kényelmes használat érdekében váltókapcsolókat is beépíthetünk.

A tervezés után eltávolítjuk a szerelvényeket, a falak hornyaiból kiszedjük a ragasztott és bevakolt alumínium vezetékeket (sajnos nem védőcsőben vezették őket, így nem átfűzhetőek), majd kialakítjuk az esetleg szükséges új vezetékek nyomvonalát kábelcsatornák segítségével, és kijelöljük az új szerelvények helyét. Leszereljük a kismegszakítók dobozát is, továbbá a lámpák is eltávolításra kerülnek.

A gyári hornyokban és a kábelcsatornákban elhelyezzük és rögzítjük az új, megfelelő vastagságú réz- és gyengeáramú vezetékeket, majd felkerülnek a szerelvények, lámpák és az új elosztódoboz a kismegszakítókkal és FI relével.

Elmondható, hogy egy panellakásban is lehet modern, megbízható és esztétikus az elektromos hálózat, nem kell a hosszabbítókat kerülgetni és az állandóan leoldó kismegszakítókat visszakapcsolgatni. Az eredeti, már beépítéskor is elavultnak számító, majd javítgatott hálózattól viszont érdemes minél hamarabb elköszönni, ahogy a hosszabbítók tömkelegétől is.

Olcsóbb megoldást is tudunk ajánlani a teljes felújításnál!

Hogyha a lakás elektromos hálózata nincsen szakszerűtlenül toldozgatva és javítgatva, továbbá nincsenek olyan nagy energiaigényű fogyasztók, melyek a rendszert nagyon leterhelnék, akkor az elektromos hálózat biztonságossá tehető a következő 3 lépéssel.

1: Biztosítótábla csere.
Az elavult és elhasználódott olvadó- vagy automata biztosítékokat kicseréljük megfelelően méretezett, új kismegszakítókra.

2: Életvédelmi relét építünk be.
Ezzel az elektromos hálózat nem tud halálos kimenetelű áramütést okozni egy hibás készülék vagy rossz szerelvény miatt - a kiépített földelés hiánya ellenére sem!

3: Felújítjuk a kötéseket.
Kibontjuk a falban az összes olyan csomópontot, ahol a vezetékeket összekötötték egymással. Minden kötést felújítunk, így nem lesznek meglazult, melegedő kötések a lakásban. A szerelvények mögé is benézünk, a kötéseket itt is ellenőrizzük.


Elavult és túlterhelt elektromos hálózat okozta lakástűz egy panelházban.
Elavult és túlterhelt elektromos hálózat okozta lakástűz egy panelházban.