Tudta? A legtöbb panellakás elektromos rendszere félelmetesen rossz állapotban van, ami miatt ezek a lakások mára gyakran életveszélyessé váltak!

A lakásokon belüli villamosrendszerek műszaki állapota csapnivaló. Az alumínium vezetékek nem bírják a terhelést, a lazán összesodort kötések izzásig hevülnek, a 2-3 áramkör az összes fogyasztónak nem elég, a védővezető (földelés) kiépítése pedig szinte teljesen hiányzik ezekből a lakásokból. A minimális számú dugalj kényelmetlen helyre került, emiatt mindenhol hosszabbítók kígyóznak a falak mellett, bútorok mögött, szőnyegek alatt. A televízió és internet kábelei is gyakran ezekre a bútorok mögé rejtett hosszabbítókra vannak fektetve, ami ugyancsak aggasztó. Megszokott látvány ezekben a lakásokban a szétégett dugalj, a 30 évnél öregebb biztosítótábla és a porcelánfoglalatos olvadóbiztosíték. A problémát súlyosbítja az évek alatt összegyűlt toldozgatás és javítgatás okozta káosz, ami igencsak jellemző ezekre a rendszerekre. A legtöbb lakó nincs tisztában a veszélyforrással, amit ezek az elavult villanyhálózatok rejtenek.

Lássuk részletesebben a következő 6+1 pontban, milyen veszélyeket rejtenek ezek a lakások:

- 1. Elavult lakáselosztó:
Az előszobai lakáselosztókban található kismegszakítók cseréje már évtizedekkel ezelőtt aktuális lett volna. A 70-es és 80-as években készült "Bakony művek" márkájú eszközök jók voltak, de mára bizonytalanná vált a működésük. Jobb esetben kisebb terhelésre is leoldanak, ami csupán bosszantó hibajelenség. A rosszabb eset az, amikor a túlterhelt áramkört a mechanikus meghibásodás miatt nem tudja lekapcsolni, ilyenkor a szerkezet akár vörösen is tud izzani, ahogy a falban található kábelek is. Ez a jelenség különösen tűzveszélyes! 

Elavult olvadóbiztosítós és Bakony művek kismegszakítókkal szerelt lakáselosztók.
Elavult olvadóbiztosítós és Bakony művek kismegszakítókkal szerelt lakáselosztók.

- 2. Meglazult elektromos kötések:
A falban lévő kötődobozokban a régi kábelek és vezetékek is össze vannak kötve. Ezek a kötések az akkori kor követelményeinek megfelelően sodrott kötések, azaz a vezetékek alumínium erei össze vannak tekerve. Ezek a kötések azonban a megnövekedett áramfelvétel miatt gyakran melegednek, a hőtágulás miatt pedig meglazulnak. A laza kötések mégjobban melegednek a terhelés hatására, ami ugyancsak izzásig hevíti a kábelt, és leolvasztja róla a szigetelő köpenyt. Ez a jelenség is különösen tűzveszélyes! 

Összetekert alumínium és réz vezetékek, a baleset garantált!
Összetekert alumínium és réz vezetékek, a baleset garantált!

- 3. Túlterhelt áramkörök:
Amikor a panelházak épültek, akkor a lakásokban nagyságrendekkel kevesebb elektromos berendezés üzemelt, mint ma. A villamos berendezést nem az olyan készülékekre méretezték, mint az elektomos sütő, nagy fordulatszámú mosógép, mosogatógép, modern hajszárító és kávéfőző, mikrohullámú sütő, játékok futtatására alkalmas számítógép vagy éppen a klíma. Szinte az összes modern készülék olyan fogyasztó, amire nincs felkészítve egy ilyen lakás. 

A túlterheléstől megégett kötés, szerencsére nem lett lakástűz belőle.
A túlterheléstől megégett kötés, szerencsére nem lett lakástűz belőle.

- 4. Védőföldelés hiánya:
A földeletlen konnektorok akár halálos kimenetelű áramütés okozói is lehetnek! Ha egy elektromos készülék meghibásodik, és a fém burkolata feszültség alá kerül, akkor a védővezető vezeti el az áramot, amit a lakáselosztóban lévő kismegszakító zárlati áramnak érzékel és lekapcsol. Amikor nincs védővezető, akkor a feszültség alá került fémalkatrészek érinthetőek, érintés esetén áramütést okoznak. Ezt az áramkört nem tudja megszakítani a kismegszakító, mivel nem érzékeli hibának, így csak a szerencsén múlik, hogy a baleset milyen súlyos lesz. Áramütést okozhat fém lámpa, hűtőszekrény, sütő, mosógép, kávéfőző, vasaló, számítógép, és szinte minden nagyobb háztartási készülék. 

- 5. Kevés dugalj (sok hosszabbító):
A minimális számú eredeti konnektort hosszabbítókkal és elosztókkal bővíti mindenki, ám ez könnyedén túlterhelheti a rendszert. Az adott áramkörről így hamar és állandó jelleggel működtethető sok olyan eszköz, melyek együttes üzemeltetésére nem alkalmas a hálózat. A fali dugalj évek alatt meglazult érintkezői túlmelegedhetnek, ez lakástüzet is okozhat. A hosszabbítók ráadásul legtöbbször vékonyabb kábelből készülnek, ami miatt ezek is melegedhetnek és meg is olvadhatnak! 

Földeletlen túlterhelt és kiégett padlódugalj balra, még ép jobbra.
Földeletlen túlterhelt és kiégett padlódugalj balra, még ép jobbra.

- 6. Toldások, javítások:
Természetes, hogy az évtizedek során szükséges volt kijavítani a meghibásodásokat és kisebb-nagyobb átalakításokat, részleges felújítást végezni a panellakásokban. Ezek a gyakran házilag elvégzett munkák szakszerűtlenül készültek, és több gond is lehet velük. A legsűrűbben előforduló hiba az alumínium és réz vezetékek közvetlen összekötése. Az elektrokorrózió nevű jelenség miatt ezek a kötések minden esetben problémát okoznak, megolvasztják a környezetüket és áramkimaradáshoz, rosszabb esetben lakástűzhöz vezetnek. 

Toldozgatott, bővítgetett rendszer - nem túl bizalomgerjesztő látvány...
Toldozgatott, bővítgetett rendszer - nem túl bizalomgerjesztő látvány...

+1. Életvédelmi relé hiánya:
Nevezzük áramvédő kapcsolónak, FI-relének vagy É.V. relének. A panellakások egyikébe sem került ilyen eredetileg! Ez az olcsó és egyszerű készülék a lakáselosztóba kerül a kismegszakítók mellé (hasonlít is rájuk), ahol azt "figyeli", hogy folyik-e el hibaáram a rendszerből a föld felé például emberen keresztül. Amikor valakit áramütés ér, ez a készülék 0,2 másodperc alatt lekapcsol, így a halált okozó áramütés esélye minimálisra csökken. Ilyen relét kivétel nélkül minden lakásba beszerelünk a felújítás során!

Ezekre a lakásokon belüli elektromos hibákra és hiányosságokra a teljes és szakszerű felújítás nyújtja az egyedüli elfogadható megoldást!

Elmondható, hogy egy panellakásban is lehet modern, megbízható és esztétikus az elektromos hálózat, nem kell a hosszabbítókat kerülgetni és az állandóan leoldó kismegszakítókat visszakapcsolgatni. Az eredeti, már beépítéskor is elavultnak számító, majd javítgatott hálózattól viszont érdemes minél hamarabb tervezetten elköszönni  (ahogy a hosszabbítók tömkelegétől is), hiszen előbb-utóbb garantáltan olyan meghibásodás fog történni, ami miatt az azonnali és váratlan felújítás elkerülhetetlen lesz.

Kevesen gondolnak bele, de egy baleset alkalmával (áramütés, lakástűz, haláleset) az ingatlan tulajdonosa a felelős - még akkor is, ha a lakásban albérlő lakik. Sokkal egyszerűbb felújítást kérni a lakás elektromos rendszerére, mint bíróságra járni és esetleg börtönbe vonulni. Előzze meg a bajt: inkább villanyszerelőt bízzon meg, ne ügyvédet!

Teljeskörű lakásfelújítás a Soproni Horváth József utcában.
Teljeskörű lakásfelújítás a Soproni Horváth József utcában.


Pontosan mi és hogyan történik az elektromos rendszer felújítása során? Összegyűjtöttük lépésről lépésre, hogy mit csinálunk ilyenkor:

- Felmérés:
Miután megkeresett minket, a megbeszélt időben meglátogatjuk és felmérjük a lakást az esetleges új igényekkel, és szóban tájékoztatjuk a felújítás lehetséges módjairól. Közben a szemrevételezés alapján egy hibalistát is írunk, ami egyúttal az árajánlatunkat is tartalmazza (ezt alapos átgondolás után ráér elfogadni, 30 napig érvényes). Kérdés esetén mindent részletesen elmagyarázunk, mindez természetesen teljesen ingyenes lesz!

- Szerződés:
Miután az árajánlatot elfogadta, e-mailben vagy személyesen elküldjük a szerződést. Hogyha minden megfelelő, megbeszéljük az aláírásának az időpontját, és egyeztetünk időpontot a munkakezdésre is.

- Bontás:
A várhatóan 1 hétig tartó munka a régi kapcsolók és dugaljak leszerelésével kezdődik, eltávolítjuk a lámpákat és a lakáselosztót is, majd felszerelünk egy ideiglenes elosztót. Kibontjuk a falakból a régi kábeleket, kitisztítjuk a gyári hornyokat az új rézkábeleknek. Fontos, hogy a panelházak beton elemeit vésni szigorúan tilos! Ilyen munkák alkalmával megjelenhet a rendőrség és az igazságügyi szakértő, akik a lakás tulajdonosát kötelezhetik a statikus szakvéleményének beszerzésére, és akár az eredeti állapot visszaállítására is! Panellakásokban még statikusi és építésügyi hatósági engedéllyel sem végzünk falvésési munkákat, az áramköröket kizárólag a gyári hornyokban és minimális falon kívüli kábelcsatornákban helyezzük el.

Kitisztított hornyok a Teleki Pál utcában.
Kitisztított hornyok a Teleki Pál utcában.

- Kábelek rögzítése, elosztó elkészítése:
A kitisztított hornyokba rögzítjük az új kábeleket, szükség esetén falon kívüli kábelcsatornákat használunk - a kábelcsatornát használni mi sem szeretjük, kizárólag elkerülhetetlen esetekben alkalmazzuk. Felszereljük az ideiglenes lámpákat mindenhová, és az előszobában összerakjuk az új lakáselosztót. Jöhet a festő!

Új lakáselosztó áramvédő kapcsolóval, új réz vezetékek a legmodernebb vezetékösszekötő elemekkel.
Új lakáselosztó áramvédő kapcsolóval, új réz vezetékek a legmodernebb vezetékösszekötő elemekkel.

- Szerelvényezés:
Miután a festő (és nagyfelújítás esetén a burkoló) végzett, felszereljük az új kapcsolókat és dugaljakat, helyükre kerülnek a lámpák is.

Gyakran ismétlődő kérdések - amit szinte mindenki megkérdez:

- Hangos lesz?
- Igen, sajnos a régi kábelek kibontása nagy zajjal jár, amit csak zajvédőben lehet elviselni. A felújítást kizárólag munkaidőben végezzük, a szomszédokat időben tájékoztatjuk.

Értesítjük a szomszédokat, ezzel nem lesz dolga.
Értesítjük a szomszédokat, ezzel nem lesz dolga.

- Nagy kosz lesz?
- A törmelék 99,5 százalékát feltakarítjuk magunk után, de a felújítás után elkerülhetetlen lesz az alapos portalanítás és felmosás.

- Lesz közben villany a hűtőnek, mikrónak, WiFi-nek, lámpának?
- Természetesen lesz, hiszen a gépeinknek is kell az áram. Van sok ipari hosszabbítónk, melyekkel a szükséges berendezéseket ellátjuk elektromossággal, amit minden esetben éjszakára is a lakásban hagyunk.

- Meddig fog tartani?
- Az alapszerelés általában 5 munkanapig tart, amiből az első 2-3 nap a legzajosabb. Az alapszerelés után jöhet a festő, utána még 1-2 napot töltünk a szerelvényezéssel (ez már halkabb folyamat).

- Mennyire kell elpakolni?
- A felmérés során látni fogjuk, hogy mennyi az ingóság, és a helyszínen megbeszéljük a szükséges szabad tér mértékét.

- Lakható lesz a lakás a felújítás közben?
- A bentlákást felújításkor csak a legerőseb idegrendszerű megrendelőinknek javasoljuk, már volt alkalmunk így is dolgozni. Egyszer a nagymama vigyázott ránk, aki valamiért rendszeresen söprögetett a vésőgépünk alatt a legnagyobb koszban, ezzel jelentősen akadályozott minket. Ha elkerülhetetlen, akkor a délutáni hazatérés lehet a legjobb opció. Munka közben viszont az egyébként is szük lakásban csak hátráltat minket valakinek a jelenléte. Ez igaz más szakmák képviselőjére is - a felújítást nem tudjuk úgy vállalni, ha közben más is dolgozik a lakásban!

- Az új dugalj is ki fog lazulni a falból?
- Nem! A dugaljakat minden esetben csavarral rögzítjük, ez a hibajelenség többet nem fordulhat elő!

Új szerelvénydobozok csavaros rögzítési lehetőséggel.
Új szerelvénydobozok csavaros rögzítési lehetőséggel.


Ne halogassa tovább a felújítást, kérjen időpontot az ingyenes felmérésre, hogy biztonságossá és értékesebbé tehessük az ön lakását is!


0620/448-24-12
Telefonszámunk: 0620/448-24-12

Miért minket válasszon?

- Nagy gyakorlatunk van a panellakások felújításában, ismerjük a lehetőségeket;

- A második kedvenc feladatunk a panellakások felújítása (az első a kerti faházak szerelése);

- Az időpontokat precízen betartjuk: a megbeszélt napon kezdünk és a megbeszélt határidőig levonulunk minden esetben;

- Szerződéssel, számlával és garanciával dolgozunk;

- Az alapanyagok minőségén nem spórolunk, csak a legjobb alkatrészekkel dolgozunk;

- Nem dohányzunk, nem fogyasztunk alkoholt, nem káromkodunk és nem hangoskodunk;

- Nem tűnünk el, a munkát az utolsó munkafázisig elvégezzük;

- Az pedig természetes, hogy a szabványok betartásával és esztétikusan dolgozunk.

 


0620/448-24-12
Telefonszámunk: 0620/448-24-12

Elavult és túlterhelt elektromos hálózat okozta lakástűz egy panelházban.
Elavult és túlterhelt elektromos hálózat okozta lakástűz egy panelházban.