A régi, belvárosi lakásokban az elektromos hálózat akár 60-70 éves is lehet, ami miatt az már tökéletesen alkalmatlan a modern követelmények kielégítésére!

Érdemes az elektromos kötéseket közelebbről is szemügyre venni ezekben a lakásokban: a néhány fogyasztót még gond nélkül kiszolgáló textil szigetelésű vezetékek mára teljesen eloxidálódtak és elszenesedtek, a földelő hálózat teljes hiánya pedig életveszélyessé teszi ezeket a lakásokat.

Az elektromos hálózat ezekben az ingatlanokban nem javítható, az egyedüli megoldást a teljes felújítás jelentheti.

Jó hír, hogy a panelházak véshetetlen falaival ellentétben ezeknek a lakásoknak a falaiban könnyedén el tudjuk helyezni a vezetékek védőcsövét, és a nagyteljesítményű szerszámgépeinknek köszönhetően a kapcsolókat, dugaljakat is szinte bárhová tehetjük.

Első lépésben a lakást bejárva alaposan és körültekintően felmérjük az igényeket. Megtervezzük, hogy a szerelvények hová kerüljenek, és a gyengeáramú hálózat (TV, internet, kaputelefon) szükséges elemeit is figyelembe vesszük. Hogyha az elektromos fogyasztók száma kívánja, a villamos teljesítményt is növeljük, ami a fogyasztásmérő szabványosításával, áthelyezésével járhat.

A mindenre kitérő tervezés és költségvetés elkészítése után az elavult elektromos hálózat minden elemét kibontjuk a falakból, és eltávolításra kerülnek a régi telefon- és TV, internet kábelek is, melyek gyakran az ablakkeretbe fúrt lyukakon lettek a lakásba vezetve, és nem ritkán a falra lettek szögelve.

A tervek alapján elkészítjük a védőcsövek hornyait és a kötődobozok, szerelvények dobozainak helyét a falakban. Befűzzük az elektromos és távközlési vezetékeket, majd várunk, hogy a többi szakmunka is elkészüljön: festés, burkolás, tapétázás...

Végül elkészítjük az elektromos kötéseket, felszereljük az új lámpákat, kapcsolókat és dugaljakat, majd mindent alaposan kipróbálunk.

A modern szerelési anyagoknak köszönhetően egy régi épületben is lehet korszerű elektromos rendszer, és kompromisszumok kötésére sem lesz szükség.


Textil szigetelésű vezeték
Elhasználódott textil szigetelésű vezeték - nem túl bizalomgerjesztő látvány.