Az áramütést szenvedett sérült áramkörből való kiszabadítása után a legfontosabb, hogy tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot, ahol a diszpécser kikérdezi, minden szükséges teendőről tájékoztatni fogja, és szükség esetén mentőt küld!


Az áramütéses balesetek viszonylag gyakran (nyáron gyakrabban) fordulnak elő, és a legtöbb esetben szövődmények és maradandó károsodások nélkül túlélhető az elektromos sokk.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az áramütés egy halálos kimenetelű hatás is lehet a szervezetünk számára!


Az áramütés súlyossága több tényezőtől függ:

- A feszültségtől és áramerősségtől.
- A testtartástól, ami az áram útját befolyásolja a testünkben.
- Az áramütés hosszától, idejétől.
- Az áramnemtől (váltakozó- vagy egyenáram).
- A gumitalpú cipő meglététől.


Az áramütés leggyakoribb oka az érintésvédelmi szabályok nem megfelelő betartása, vagy teljes figyelmen kívül hagyása.


Hogyha valakit áramütés ér, akkor a legfontosabb teendő az áramkör megszakítása, a sérült kiszabadítása az áramkörből. Ideális esetben a sérült azonnal el tudja engedni az áramütést okozó vezetőt. Rosszabb esetben a megfogott tárgyat megmarkolta, és az izomgörcs miatt nem tudja elengedni. Ilyen esetben a sérülthöz érni TILOS ÉS ÉLETVESZÉLYES, ugyanis az érintése szintén áramütést okozhat. Az áramütés a segítséget nyújtó személy szemszögéből nézve is egy életveszélyes esemény!


Segíteni a következő módokon lehet:
- A kismegszakítók lekapcsolásával áramtalanítjuk a rendszert, és a sérült kiszabadul az áramkörből.
- Az áramütést okozó készülék vezetékét kihúzzuk a fali aljzatból, vagy kikapcsoljuk a főkapcsolóját.
- Ha az előző megoldásokra nincs lehetőség vagy idő, akkor egy nem vezetőképes, nagy méretű tárggyal erősen ki kell lökni (eltolni, elhúzni) az illető testét az áramkörből. Erre a célra alkalmas lehet egy fa asztal, egy hosszabb deszka, de az alumínium létra életveszélyes választás.


Amire oda kell figyelni a saját testi épségünk megóvásán kívül, az a sérült további sérüléseinek megelőzése. Ha valakit a létra tetején ér áramütés, ahonnan leeshet, akkor az esését valamivel tompítanunk kell, és az alatta lévő tárgyakat el kell távolítanunk, melyek súlyos sérüléseket okoznának.


A sérült kiszabadítása után a legfontosabb, hogy tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot, ahol a diszpécser minden további teendőről tájékoztatni fogja, és szükség esetén mentőt küld.


Az áramütés hatásának súlyossága minimális szintre csökkenthető az áramvédő kapcsoló (más néven FI relé, életvédelmi relé) beépítésével! Ennek az eszköznek a használata Ausztriában már minden háztartásban, Magyarországon pedig az új elektromos rendszerekben kötelező!


A kórházban az áramütést elszenvedő beteg a következőkre számíthat:
- Szemrevételezéssel megvizsgálják az áram útját a szervezetben.
- Kezelik az esetleges égési sérüléseket.
- Vért vesznek, amiből az izom- és vesesérülést diagnosztizálják.
- EKG vizsgálattal a szív állapotát felmérik.
- 24 órás megfigyelésre bent tartják.


Érdekesség: a villamos erőművekben külön oktatást kapnak bizonyos személyek, akik a sérültet egy életmentő rúd nevű szigetelt eszközzel menthetik meg. Bizonyos esetekben viszont a sérültet megközelíteni is életveszélyes lenne, szóval ez egy igen veszélyes foglalkozás.


Szakképesítés nélkül soha, semmilyen körülmények között ne nyúljon a villamos hálózat burkolat alatti elemeihez és a műszaki berendezések belsejébe!

 

Az áramütést szenvedett sérült áramkörből való kiszabadítása után a legfontosabb, hogy tárcsázza a 112-es segélyhívó telefonszámot, ahol a diszpécser kikérdezi, minden szükséges teendőről tájékoztatni fogja, és szükség esetén mentőt küld!

 

Illusztráció az áramütésről 1931-ből.
Illusztráció az áramütésről 1931-ből.