A dugaljak az elektromos hálózatok elengedhetetlen kellékei. Ezekbe tudjuk bedugni az elektromos árammal működő készülékeink dugvilláit, így tudjuk biztosítani a működésükhöz szükséges elektromos ellátásukat. Van néhány szempont, melyek alapján csoportosítani tudjuk őket. Kezdjük a legfontosabbal:

Földelt - földeletlen
Régebben nem volt kötelező az elektromos hálózatot védővezetővel, azaz földeléssel ellátni, és emiatt nagyon sok lakásban a csatlakozó aljzatokon nem található meg a védőföld érintkezője, ahogy a védővezető hálózat sem. A kettős szigetelésű készülékek csatlakoztatása esetén ezzel nincs is probléma, viszont a földelt dugvilla hálózatra csatlakoztatásakor életveszélyessé válik a készülék használata. Meghibásodás esetén a hibaáramot nem tudja elvezetni a földelés érintkezőjének hiánya miatt semmi, és a készülék érintésekor halálos áramütést lehet szenvedni. Egy időben a szabványok csak a konyhai és fürdőszobai dugaljak földelését írták elő, ma már minden új építésű vagy felújított elektromos rendszer hálózati csatlakozóinak földeltnek kell lennie. A földelés nélküli dugaljak helyére tilos és életveszélyes megtévesztő, földelt aljzatot szerelni a védővezető rendszer megléte nélkül.

FÖLDELETLEN CSATLAKOZÓ ALJZATHOZ
SOHA NE CSATLAKOZTASSUNK FÖLDELT DUGVILLÁT!

Földelt és földeletlen dugalj falba süllyesztett kivitelben.
Földelt és földeletlen dugalj falba süllyesztett kivitelben.

 

Süllyesztett - falon kívüli - lengő
A dugaljakat a szerelési módjuk alapján is lehet csoportosítani, ahogy a kapcsolókat is. Leggyakrabban a falba süllyesztett szerelvényekkel találkozhatunk, de a falon kívüli szerelés is igen elterjedt garázsokban, faházakban, ipari létesítményekben. Lengő dugaljról akkor beszélünk, amikor egy szabadon futó kábel végére van szerelve az aljzat, például egy hosszabbító esetén.

Falba süllyesztett, falon kívüli és lengő dugalj.
Falba süllyesztett, falon kívüli és lengő dugalj.

 

Por- és vízhatlanság
A dugaljak és kapcsolók választásakor van lehetőségünk kültérre olyan szerelvényeket felszerelnünk, melyek ellenállóbbak a szilárd testek (por, apró szennyeződések) és a víz ellen. Ezt az ellenálló képességét a készülékeknek az IP szám jelöli, és a burkolat felépítése határozza meg.

IP44 és IP55 védettségű csatlakozó aljzatok kültérre.
IP44 és IP55 védettségű csatlakozó aljzatok kültérre.

 

Ipari - otthoni felhasználás
Az ipari környezetben a lakosságitól eltérő dugaljakra lehet szükség, melyek ellenállóbbak bizonyos környezeti hatásoknak, és szükség esetén 1 helyett 2 vagy 3 fázist (230 Volt helyett 400 Voltot) is a készülékekhez tudnak vezetni.

Ipari dugaljak.
Ipari dugaljak.

 Panellakás elavult földeletlen aljzatához csatlakoztatott földelt hosszabbító. Hamis biztonságérzet, életveszély.
Panellakás elavult földeletlen aljzatához csatlakoztatott
földelt hosszabbító. Hamis biztonságérzet, életveszély.

 Földelt (fehér) és földeletlen (fekete) dugvilla. Utóbbit bátran használhatjuk a régi hálózattal is!
Földelt (fehér) és földeletlen (fekete) dugvilla.
Utóbbit bátran használhatjuk a régi hálózattal is!