Kazán, bojler, szauna bekötése


Az elektromos vízmelegítők és az otthoni szaunák fűtése nagyfogyasztóknak számítanak. A vízmelegítőket a vízhálózaton kívül az elektromos rendszerhez is csatlakoztatni kell. Egy nem megfelelően kiépített elektromos rendszert egy ekkora fogyasztó annyira le tud terhelni, hogy a végeredmény akár egy lakástűz is lehet. A hanyagul (vagy sehogy) kivitelezett védővezető- és EPH hálózat miatt ezek a készülékek életveszélyesek is lehetnek, halálos kimenetelű áramütést is okozhatnak.

 

Az elektromos rendszer tervezésekor vagy felújításakor figyelembe kell vennünk, hogy a konyhán kívüli nagyfogyasztóknak mekkora elektromos energiaigényük van. Az elektromos vízmelegítőknek és szaunáknak sajnos már nem elég egy dugalj, és a magasabb energiaigényük mellett néhány olyan szabványt is figyelembe kell vennünk, melyek rendelkeznek a vízmelegítő áramkörének kiépítési módjáról.

Az új készülék áramfelvételét össze kell hasonlítanunk a rendelkezésre álló "Amperszámmal", mely az E-on mérőórája melletti kismegszakítóról olvasható le. Ha kevés, akkor kérni kell a teljesítmény bővítését, és szükség esetén az egy fázis helyett a három fázis bevezetését. A teljesítmény bővítéséhez szükség lehet a mérőhely szabványosítására is, melynek a költsége 100.000 Forint körül van. Továbbá 32 Amper felett az áramszolgáltatónak hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetnünk, ami egyszeri 3600 Forint + ÁFA Amperenként. A megnövekedett teljesítmény miatt szükséges lehet a lakás betápláló vezetékének cseréje is, mely a villanyórát köti össze a kismegszakítókat tartalmazó biztosítótáblával.

A vízmelegítőhöz az elosztóból megszakítás nélkül kell elvezetnünk a szükséges számú vezetéket, és biztosítanunk kell a leválaszthatóságát is a hálózatról, mely leválasztó kapcsoló a kismegszakítók mellett kap helyet. A bojler önálló áramkörét áramvédő-kapcsolóval is biztosítjuk. Ezek az eszközök az elosztótáblán több modulnyi helyet foglalnak, ami miatt szükség lehet a jelenlegi elosztódoboz cseréjére is. Ki kell építenünk az érintésvédelmi előírásoknak megfelelő védőföld-hálózatot is!

Hogyha egy vízmelegítő nagyobb teljesítményűre történő cseréjéről, vagy új készülék beszereléséről beszélünk, akkor ellenőriznünk kell a készülékünk áramköreit alkotó kábeleknek, vezetékeknek a keresztmetszetét. Hogyha új áramkör kialakítására van szükség, akkor kábelcsatornában (igény esetén a falba vésve) a készülékhez kell vezetni a vezetékeket. Hogyha a jelenlegi vezetékek túl vékonyak, akkor ki kell cserélni őket. 

A fenti lépések elhagyásával és az előírások figyelmen kívül hagyásával az elektromos hálózatot könnyen túl lehet terhelni, ami egy elöregedett elektromos hálózat falban lévő kötéseit végzetesen túl tudja terhelni, és akár lakástüzet is tud okozni. Az érintésvédelmi előírásokat kötelező betartani, hiszen egy súlyos balesetet ezekkel a szabályokkal lehet megelőzni. Szemrevételezéssel a villanyszerelő gyorsan és könnyedén meg tudja állapítani, hogy mely feltételek nincsenek meg, és tanácsot is tud adni, akár még az új készülék megvásárlása előtt.
 
Fontos tudni, hogy sok vízmelegítő falra rögzítését, majd az elektromos- és vízhálózatra csatlakoztatását a gyártó a saját szakembereitől fogadja csak el. Ha a számukra ismeretlen szakember csatlakoztatja a készüléket, az a garancia elveszítésével járhat. Az elektromos csatlakozópontot ilyen esetben kiépítjük, de a bekötést csak akkor vállaljuk, ha a garancia elveszítése nem okoz problémát a megrendelőnek.

 

Részlet egy kazán bekötési utasításából.

Részlet egy kazán bekötési utasításából.